Direktlänk till inlägg 18 maj 2008

Lite ditt och även lite datt

Av Paula - 18 maj 2008 23:31


Ja nu har vi varit i Norge i helgen och det var en kall 17:e maj. Den kallaste på 50 år sa de som vet. det var 4-5 grader kallt hela dagen igår och idag var det 3 grader. Ingen värme att sitta på verandan och grilla som vi hade gjort förra helgen. Men vi hade jättetrevligt i alla fall. För grillade gjorde vi på verandan, men maten den åt vi inne.


Vi har ju tävlingskurser och till kurserna har vi inprovning, vi har nämligen konstaterat att alla inte har så stor självinsikt. När vissa bestämt sig för att det är dags att börja tävla så skall de gå tävlingskurs, och detta oavsett om hunden inte kan alla hinder eller bara lunkar mellan hindren med nosen i backen. Vi hade inprovning med något luddigt litet för ett tag sedan och där var det så. Eftersom de nu börjat tävla så skulle de gå tävlingskurs, hunden kunde inte A-hindret, och farten ja det var "så lunka vi så småning om" - takt. Ja, stensura Gudrun hade säkert sagt sin mening om denna saken - som att det bövelen inte var dags för dem att tävla! Hunden sprang inte och kunde inte alla hinder ens. Ja farten i slalom skall vi inte ens börja diskutera för jag kan faktiskt riktigt höra Gudrun skrika, om hon sett det vill säga. Nu slipper Gudrun det och jag kan glömma bort ljudet av Gudruns röst.


Men tillbaka till detta med insikt eller mål för den delen. Ägaren hade som mål att ta sig upp i klasserna fort enligt utsago. Men hade inte lärt hunden att det är kul med agility, inte heller kunde hunden bryta när den såg en annan hund av samma kön. För då skulle den bitas, valet av hund var mindre genomtänkt för det var hunden av Goliat-storlek. Men denna lilla luddiga var inte David, för David hade mer hjärna än det lilla luddiga!


Om nu inte den Luddiga tycker att agility är roligt så förstår jag att den springer efter Goliat - för det är roligare att slåss än att höra på en tjatig ägare! En ägare som inte vet hur man peppar en hund och inte heller vet hur man lär in alla hinder. Tja vad skall man säga - ville vi ha detta ekipage på vår kurs - nej! Tror ni att ägaren blev glad - Nepp! När jag föreslog en mer lämplig kurs som en fortsättningskurs där man lär in hinder, bättre val av vägar och att agility är kul - Nej INTE populärt! Jag hade ju totalt missat detta faktum att de var ute och tävlade och att det var en tävlingskurs de skulle gå.


Så där är jag nu och konstaterar att namnet på kursen är för vissa mer värt än innehållet!


Jag bara funderar på hur mycket det borde vara värt att faktiskt lära sig det som är av värde: Agility är kul! Mer roligt än att nosa i backen och att attakera Goliat! Agility går på tid så man har inte tid att nosa i backen och att attakera Goliat - det kära ägare - lär era hundar det!


Ytterligare en sak att lära sig är att innehållet i kursen är mer värt än namnet! Spelar ingen roll om det heter tävlingskurs eller fortsättningskurs! Utan det skall vara rätt nivå! Kan inte hunden alla hinder, eller är den inte motiverad till annat än att nosa mellan hinder och att attakera Goliat - ja då kanske det inte ens är agilitykurs som skall till utan lydnadskurs!


Lydnadskurs med belöningsträning och att lära sig att ägaren är mycket roligare än att tugga på stackars Goliat - för Goliat är jävligt trött på att bli tuggad på av alla luddiga små saker nu och hade jävligt gärna velat bita tillbaka! Om Goliat gör det finns det nog inget litet Luddigt kvar  - jag förstår Goliat, jag hade också velat sätta tänderna i den Luddiga och skakat - skakat regält! Sedan hade jag velat visa den Luddiga att det finns betydligt roligare saker att sätta tänderna i !!!


Men det är inte den Luddiga jag skulle lära utan om jag sagt ja till dem hade jag även fått ägaren på halsen! Ägaren som gått på diverse olika ställen och ingen hade lärt ägaren att inte ryta NEJ i slalom om det blev fel - de hade istället lärt att man skall ryta NEJ när det blir fel och dessutom skall man knäa in hunden i slalom - för det är något man kan göra på tävling också för då blir det rätt. Vadå rätt: många gånger 5 fel blir det istället, och en hund som inte behöver lära sig vad som är rätt - ägaren gör ju jobbet åt hunden.


Nej - det kanske är synd om ägaren som fått så mycket konstiga råd, men samtidigt fick de chansen att gå för en duktig instruktör och en fortsättningskurs där det redan går flera som tävlar lite lätt redan, men när namnet på kursen är mer värt än innehållet ja då duger inte en fortsättningskurs! Det är dagens sanning - tävlingskurser kontra fortsättningskurser. Men vad är egentligen en tävlingskurs? Det är ju bara en fortsättningskurs för de som tävlar, men jag har faktiskt kravet att de skall kunna alla hinder och inte ha näsan i backen hela tiden!


Goliat - ja han vill bara att de små skall sluta tugga på honom! Jag håller med Goliat, han borde faktiskt få slippa!


 
 
Ingen bild

Prinsessan

19 maj 2008 08:51

Yiieehha! Där slog du huvudet på spiken :)
Hoppas nu att Goliat får det lugnt från små luddbollar framöver och ägarna till luddet börjar tänka till lite...troligt? Hmmm..öh, näe ;)

 
Ingen bild

Pia

19 maj 2008 16:03

Haha, underbar läsning :D

 
Ingen bild

Goliat

19 maj 2008 21:08

Sköt att slippa se luddret igen!
Hade blivit svårt att inte ge igen, men nu slipper jag tänka på det ; )

 
Sickan

Sickan

20 maj 2008 20:15

Du har helt rätt, Paula. Jag hade förbjudit luddet att ens komma i närheten av plan.

/Gudrun

http://fundera.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paula - 12 december 2011 19:35

Efter ett tungt år är det så skönt att det snart är slut.   Det började med att Lotis vår underbara lotis akut fick tas bort. Sedan har 2 andra tikar i uppfödningen fått lämna in pga skador. Det är tungt.   Men nu kan vi se fram emot 2012 m...

Av Paula - 19 juni 2011 11:40


Efter ytterligare ett sent återbud har vi en tik till salu.   Hon är mycket trevlig och busig, det är High life här hemma på kvällarna när de stora busar med henne.   Men till rätt köpare är hon till salu.     ...

Av Paula - 7 juni 2011 14:50


  Vackraste Lotis vandrar på smärtfria höjder och springer i skuggornas dal, där solen alltid lyser och hon får göra som hon vill.   Hon finns i våra hjärtan för alltid!!! ...

Av Paula - 6 juni 2011 22:12

Nu har de fått springa lösa i trädgården med de stora hundarna och de förstår språket bra så alla är lugna. Lotis tyckte dock att de var lite för många nära hennes lugna idyll under hennes träd. Men som ni ser här så gick även det bra.     Tja ib...

Av Paula - 31 maj 2011 19:32

Idag har valparna fått springa fritt på gräset och det var kul sa de.   Så här såg de ut då:                   Sedan var vi taskiga och stängde in dem i en kompostgallerhage - de är bra på att rymma, behövs bara en liten glipa så gl...

Presentation

Omröstning

Vilken typ av reklam faller du för?
 Reklamfilm
 Erbjudande som 2 för 1
 Reklamblad
 Rekomendationer från en vän

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Hälsningar


Ovido - Quiz & Flashcards