Alla inlägg den 4 januari 2009

Av Paula - 4 januari 2009 10:46

 

I tävlingssverige så finns det en grupp människor som bestämmer och sätter regler för vårt tävlande. De bestämmer över landslagsuttagningar och över officiella tävlingar. De bestämmer också över våra funktionärer i grova drag.

 

De bestämmer tex att en funktionär inte får ha uppdrag i en konkurerande organisation. Vilket innebär att en domare inte får döma på en inofficiell klubb om man skall hårddra det hela. Och det har också förekommit att domare har fått veta att detta inte är OK med en skriftlig varning som följd. Det som är intressant är dock att det verkar som om de själva står lite över just detta med att inte ha uppdrag i konkurerande organisationer.  För om en medlem håller och arrangerar kurser i annan organisation sedan flera år tillbaka, vad händer då? Undrar varför inte den snabbt får en varning? Men det kanske är så att detta inte gäller alla? Jag tycker inte att denna regel skall finnas, men då skall inte heller domare eller andra funktionärer få skriftliga reprimander från en grupp som inte är helt obefläckade själva.

 

Men det kanske är så att domarna är lättare att hålla koll på, det finns en fin lista över dem som kansliet kan hålla reda på. De är heller inte lika många som instruktörer eller tävlingsledare. Men klart att SBK håller reda på instruktörer och tävlingsledare, eller hur? Nej det tror jag inte, de har inget register över vilka instruktörer eller tävlingsledare som finns. Det gör ju att om en instruktör eller tävlingsledare gör något etiskt oriktigt så måste SBK lita på att någon rapporterar in detta. Klart att det händer, det finns de som fått licenser indragna för att de gjort något som man inte skall men det är mycket sällan!

 

Men att inte ha koll på funktionärer som tävlingsledarna vad innebär det? Ja ett exempel är att auktoriserad som tävlingsledare är man om man hållit officiella tävlingar med jämna mellanrum. Inom lydnad och bruks innebär det att klubbar ser till att sätta sina tävlingsledare på pappret med jämna mellanrum så att de behåller auktorisationen, trotts att personen i fråga inte ens är på plats under tävlingen. Men de kommer in för att skriva på pappren. Kanske innebär det att det är lite mer koll på tävlingsledarna inom bruks och lydnad än agilityn? Eller så tror klubbarna det. Inom agilityn så innebär det att en tävlingsledare som håller på att förlora auktorisationen för att det nästan har gått 4 år, kan hålla en tävling när det gått 4,5 år utan att någon hade märkt det.

 

Men nu när jag har skrivit det här och det är uppe för diskussion av andra anledningar kanske det kommer ett register? Frågan är dock hur de ser till att skaffa ett, skickar de ut en förfrågan till klubbarna? Ja som ni ser lite högre upp så är tyvärr inte alla klubbar sanningsenliga. Alla klubbar har inte heller koll på agilityn och vet då inte vilka som är auktoriserade, så det bäddar för missar. Jag tycker ju att man skall upprätta ett register över de tävlingar som hålls. De förs ju in i SKK-hunddata, där är det ju bra om både domare och tävlingsledare syns, då kan man ju bara slå upp i databasen när man funderar vem som håller i tävlingar - ja det kallas SKK-hunddata så SBK kanske inte vill använda det registret, eller de kanske inte får?


Men där finns ju inget register över instruktörerna, vilket innebär att det finns ingen koll på vilka som är SBK-instruktörer. Ja ja men det borde det ju bara finnas för de har ju skickat ut ett godkännade, och så här i dataåldern är det ju inte speciellt svårt att ha ett register över licenser. Men nej, vad kan vi begära av de pengar som vi betalar in egentligen? Inte ett bra system och inte ett register som fungerar. Men det kanske vi inte behöver för att jobba ideellt som instruktör är inte speciellt upplyftande. Det är lite så att man skall vara tacksam för att man får vara instruktör. Fast vem orkar vara det år efter år?


Men tro nu inte att jag gnäller över SKK-hunddata, det är ett riktigt bra register. Men jag tycker att det skall tas fram lite fler och bättre saker centralt. Tävlingsprogram som fungerar, så man slipper att få fel på lagen tex. Så att man slipper att räkna SM manuellt. Men ja vad begär man - lite för mycket kanske?


Men tillbaka till det register vi redan har: I SKK-hunddata skulle man kunna se om det är domare som sällan håller tävlingar. För om man som domare sällan håller tävlingar tycker jag att man skall få gå om utbildningen. För det spelar ingen roll om man tävlar man måste döma mycket också för att vara riktigt bra som domare. Sedan tycker jag att domare skall vara tvungna att tävla för att få fortsätta döma, för annars har man inte kvar fingertoppskänslan.

 

Landslaget har jag inte pratat om så mycket, men jag kan nämna några saker som jag tycker är viktigt. Landslaget tycker jag skall ledas av personer med integritet och som klarar av att ta rättvisa men även svåra beslut. Ja, vi har sett prov på svåra beslut, men också en hel del kompisvarianter där det inte är samma regler för alla. Sådant skapar inte bra stämning och inte heller bygger det upp ett lag. Det kanske är därför som vi har haft en del individuella framgångar det senaste men egentligen inga lagprestationer.


Vi är inte vana vid långsiktig planering vad det gäller landslaget, utan det är landslagsledningen som styr och eftersom de inte sitter år efter år blir det varken hackat eller malet. Nu kanske SBK har fått upp ögonen för att det är deras ansvar, men det är ju väl sent. Det skulle gjorts för flera år sedan, så att vi haft en satsning som varit gedigen.


Om jag hade fått bestämma hade nämligen landslaget fått träningar ledda av bra tränare, och dessutom landslagsmöten med andra länder under året. Men dessutom hade jag haft en landslagstrupp där jag hade haft alla hängande lösa för att i sista stund bestämma vem som får åka beroende på formen.  Det skall inte vara flera månader sedan man presterat bra och ändå komma med, det känns inte rätt varken för förare, hund eller laget. För hur bra är Sverige numera gentemot andra länder? Inte speciellt bra om jag får säga min mening, och det beror inte på att vi inte har förare och hundar som är bra nog, utan jag tycker mer att det beror på att vi inte jobbar ihop landslaget som vi skall. De skall vara ett team!

 

Så nu får vi se vad ni har för kommentarer till detta inlägg som är fyllt av sanningar ur mitt perspektiv. En rivstart såhär första dagarna in i januari.

Presentation

Omröstning

Vilken typ av reklam faller du för?
 Reklamfilm
 Erbjudande som 2 för 1
 Reklamblad
 Rekomendationer från en vän

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Hälsningar


Ovido - Quiz & Flashcards