Alla inlägg den 8 april 2008

Av Paula - 8 april 2008 13:51


Ordet ledarskap innom hunderiet är lika infekterat nu som Jeppe Strid var förra året. Tänk vad olika betydelse vi alla lägger i det ordet. Men ledarskap är något som alltid förekommer i vår vardag tycker jag - barnuppfostran utan ledarskap blir fri uppfostran eller kompisuppfostran. Och jag gillar inte den uppfostran som vissa barna har = den fria... Enligt mig har de ingen. Nu får jag säkert skäll igen, men ja jag vet att det finns barn som har aspergers och ADHD osv och det är inte det jag menar!


Uppfostran av hundar är likadant, undrar hur många gånger jag med stor hund gått förbi en liten som både gör utfall och beter sig allmänt illa. Men de behöver inte uppfostras, de är ju bara söta. Om jag hade haft en likadan uppfostran på mina stora hundar, dvs att de sprungit fram till alla människor och satt sina tassar på deras kläder och gjort utfall mot både kreti och pleti så hade jag säkert blivit anmäld.


Så ja det finns extremskolor där "bruksmänniskor" slår och dunkar hundar tills de inte har någon itiativförmåga kvar, och så finns det de som har "fri uppfostran". Jag blir lika arg ovasett om jag träffar den ena eller andra varianten, och tro nu inte att det är bara "bruksfolk" som jag sett vara hårda, utan det är tyvärr många namnkunniga personer innom både lydnad och agility som jag sett med. Men även de som inte har någon uppfostran gör mig förbannad, hur skall en hund ha respekt för sin förare om de inte blir uppfostrade? Jag ser det lite för mycket när jag har kurs och då oftast bland småhundarna.


Jag tycker att man skall ha en balans! Det finns de som hävdar att du som människa inte kan vara en alphahund - nä det kan jag köpa - lätt! Men tro då inte heller att hundarna kan bli människor, det går inte att diskutera sig till att de gör som man vill, utan man måste berätta på ett sätt som de förstår. Sättet som man berättar för en hund är inte likadant för en annan, för en vek hund räcker det med en blick för att de skall veta att upps det var fel, medan det krävs mycket mer för andra. Men därmed inte sagt att det är lägga på rygg, piska eller slå som jag menar!


Sedan finns det tillfällen som en vek hund kräver lite annan handtering än det den brukar, det är när instinkerna eller drifterna sätter in. En hund med jaktinstinkt kan vara väl så vek i alla andra sammanhang men så ser de en hare dra förbi, ja har du dem inte i koppel då är det oerhört svårt att få dem att stanna.



Här är en bana där man kan träna mycket olika både ingångar till tunnel och slalom och man kan krångla till och göra det enkelt - ja ett allt i ett paket.

Presentation

Omröstning

Vilken typ av reklam faller du för?
 Reklamfilm
 Erbjudande som 2 för 1
 Reklamblad
 Rekomendationer från en vän

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Hälsningar


Ovido - Quiz & Flashcards