Direktlänk till inlägg 31 december 2007
Jag ser att inte någon har röstat på recept, men det är något jag gillar så ni skall i alla fall få ta del av vår nyårsmiddag:
Till förrätt:
Tost á lá Johanna
4 skivor Grekiskt Lantbröd
Tomat
vitlök
olivolja
rödlök
sareno skinka
räkor
Mosarellaost
Västerbottenost
Mixa 2 tomater, 1 solo vitlök, en halv rödlök och 3 matskedar olivolja. Mixas till en pasta som breds ut över brödet sedan lindas skinkan runt en bit mosarellaost och läggs på halva brödskivan. På den andra delen läggs räkor. Sedan strös västerbottenost och hackad rödlök över. In i ugnen tills det är en fin yta på.
Helstekt oxfilé med mangobalsamicosås och jordärtskocks- och mandelpotatiscrunch
4 personer
700 g oxfilé
salt, peppar
Sås
½ flaska mangobalsamicovinäger
½ dl socker
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 hönsbuljongtärning
maizena
salt, peppar
Crunchkaka
1 kg mandelpotatis
200 g jordärtskocka
Örtolja
1 msk persilja
1 msk gräslök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
salt, peppar
Börja med att ansa potatis och jordärtskocka. Koka dem i lättsaltat vatten. Häll av vattnet när de är klara och låt svalna.
Örtoljan: Mixa under tiden alla ingredienser till örtoljan. Om man inte har mixer kan man finhacka örterna och vända ner dem i olivoljan.
Såsen: Gör därefter såsen. I med alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt sjuda tills såsen minskat med cirka 30 procent. Red med maizena som rörts ut i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Köttet: Stek köttet runtom i en stekpanna. Salta och peppra rikligt efter stekning. Lägg över oxfilén i ugnsfast form och sätt in i ugnen, 100 grader, cirka 1 ½ timme. Använd digitaltermometer. Köttet är bäst vid 55 grader.
Låt köttet vila en halvtimme innan tranchering och servering.
Crunchkaka: Häll örtoljan över potatis och jordärtskockor. Pressa dem mellan fingrarna så att det blir lite crunchiga bitar. Forma som biffar, två stycken per person. Stek i panna på medelvärme med lite olja, cirka 4-5 minuter på varje sida.
Servering: Sätt ugnen på 125 grader.
Värm kött och och potatis på separata fat. Köttet i cirka 15 minuter och potatisen i ytterligare 10 minuter. Koka upp såsen. Servera.
Efterrätt:
Vaniljglass Gamaldags
Nogatsås
Finger biskits
frusna hallon
Ta ett högt glas, lägg i vaniljglass till hälften, lägg i ett par hallon och spritsa lite nogatsås över, lägg i mer glass, toppa med hallon, nogatsås och fingerbiskits. Det är också gott att hälla i lite likör, för att spetsa till det lite.
Vi har precis njutit av denna måltid.
GOTT NYTT ÅR!
Efter ett tungt år är det så skönt att det snart är slut. Det började med att Lotis vår underbara lotis akut fick tas bort. Sedan har 2 andra tikar i uppfödningen fått lämna in pga skador. Det är tungt. Men nu kan vi se fram emot 2012 m...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 | 5 |
6 | 7 |
8 |
9 | |||
10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 |
18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|