Direktlänk till inlägg 15 september 2007

Handling – effektivt eller snyggt?

Av Paula - 15 september 2007 13:58

 

Efter att ha sett många olika stilar utföras av många olika ekipage så har jag börjat fundera på detta med handling. För nybörjare så handlar det inte så mycket om handlingstil utan att jobba sig igenom banan med hunden. Sedan efter att ha gått lite kurser så anammar de som fortsätter mer eller mindre en stil. Antingen så bildar de en egen stil genom att gå många kurser och ta det som passar dem, eller så kopierar de en stil av någon.

 

Det kan vara lite intressant att stå vid sidan av banan och titta och ofta så ser man tydligt från vem föraren har fått sina influenser. Men ibland är det verkligen inte något som passar ekipaget, tex kan det vara så att stilen man har valt gör att man är framme och trycker hunden och hunden är vek och klarar inte av trycket. Eller så kräver stilen att hunden kan mer grundläggande moment och de är inte genomtränade. För vissa stilar kräver att man har tränat grundövningar länge innan och att det finns ett genuint samförstånd mellan hund och förare. Sedan kan man också se att vissa stilar kräver mycket fysiskt av föraren, som kanske inte finns där.

 

Det finns de förare som medvetet vill att det skall se snyggt ut, de visar upp sin hund som skall klara en mängd saker självständigt. Sedan så finns det de som kastar sig in i banan och med vild energi är med hela tiden och med en kraftfull och effektiv handling tar sig runt banan.

 

De som ”stilar” och visar upp sig med en självständig hund, tycker jag ofta ser slarviga ut. De förväntar sig att deras duktiga hund skall klara allt så de tar inte det extra steget som hade gjort att svängen blivit snävare och mer effektiv. Vissa av dessa förare kommer ändå långt för att de har en bra genomtränad hund.

 

De som kastar sig in själva och jobbar allt de har tycker jag är mycket roligare att se. Även om de också kan se ut som det bara flyter så kan det tränade ögat se att föraren är där på rätt plats hela tiden vilket gör att hunden bara flyter fram på banan. Ibland ser det nästan ut som om föraren bara springer bredvid utan att göra något.

 

Sedan de som är vilda som skriker sig fram på banan och trycker sin hund framåt med röst och rörelser och ser helt ohämmade ut. Det är en vinna eller försvinna attityd som jag tycker är helkul, så länge det fungerar för hunden. För om hunden inte gillar stilen så skippa den!

 

Det syns ibland att förarna har fått riktigt dåliga förslag på hur de skall handla sin hund, för det stämmer inte mellan dem. Det kan vara så att föraren har gått för en instruktör som har en egen handlingsstil som de lär ut. Denna handling kan då vara mycket olik den handling som ekipaget haft hittills, så de byter för instruktören är ju så framgångsrik. Men det som då händer är att de får inte ihop det, de är osynkade helt enkelt eftersom det är helt nytt för dem. Då får man ta att det inte går bra ett tag och träna, träna, träna eller så får man helt enkelt inse att detta inte passar och ta de delar som fungerar och backa tillbaka och göra mindre ändringar.

 

Det är ju så att vilken stil det än blir, så måste ekipaget vara samspelta och genomtränade för att komma riktigt långt.

 

Jag tycker att en kopia är en kopia och inget går upp mot ett original! Gör handlingen till din egen – ta det som är bra och passar dig från andra, men var dig själv!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Paula - 12 december 2011 19:35

Efter ett tungt år är det så skönt att det snart är slut.   Det började med att Lotis vår underbara lotis akut fick tas bort. Sedan har 2 andra tikar i uppfödningen fått lämna in pga skador. Det är tungt.   Men nu kan vi se fram emot 2012 m...

Av Paula - 19 juni 2011 11:40


Efter ytterligare ett sent återbud har vi en tik till salu.   Hon är mycket trevlig och busig, det är High life här hemma på kvällarna när de stora busar med henne.   Men till rätt köpare är hon till salu.     ...

Av Paula - 7 juni 2011 14:50


  Vackraste Lotis vandrar på smärtfria höjder och springer i skuggornas dal, där solen alltid lyser och hon får göra som hon vill.   Hon finns i våra hjärtan för alltid!!! ...

Av Paula - 6 juni 2011 22:12

Nu har de fått springa lösa i trädgården med de stora hundarna och de förstår språket bra så alla är lugna. Lotis tyckte dock att de var lite för många nära hennes lugna idyll under hennes träd. Men som ni ser här så gick även det bra.     Tja ib...

Av Paula - 31 maj 2011 19:32

Idag har valparna fått springa fritt på gräset och det var kul sa de.   Så här såg de ut då:                   Sedan var vi taskiga och stängde in dem i en kompostgallerhage - de är bra på att rymma, behövs bara en liten glipa så gl...

Presentation

Omröstning

Vilken typ av reklam faller du för?
 Reklamfilm
 Erbjudande som 2 för 1
 Reklamblad
 Rekomendationer från en vän

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Hälsningar


Ovido - Quiz & Flashcards