Alla inlägg den 14 januari 2008

Av Paula - 14 januari 2008 21:00

 

Idag blev det en promenad i mörkret och den sista biten fick de tre gå under ett ”här” kommando. Det innebär att de gick bredvid mig den ena utanför den andre som om alla tre gick fot samtidigt. Men det är inte lätt att gå så ordentligt förbi bilar och människor när friheten är så nära. För jag hade ju inte koppel på dem, för annars hade det ju inte varit så svårt. Kan säga att det var lydnad på hög nivå: de fick sitta, stanna och gå ordentligt länge länge. Jag var övertygad om att de tyckte att det var vansinnigt svårt. Men hade man fått till detta snyggt hade det varit värt en uppvisning tre hundar på rad som gör samma sak.

 

Det är viktigt att träna i sitt eget tempo även om man skall sporras av varandra. Men om man stressas av andra så kan det bli så att man stressar igenom träningen – så att det bli en kortsiktig träning istället för långsiktig. För det finns inga genvägar i hundträning, utan det snabbaste sättet att träna är att lägga upp ett långsiktigt mål. För om man tar enbart kortsiktiga mål så kommer man antagligen att tappa en del steg och då brister det i träningen och man blir inte färdig med alla bitar i träningen. Fattas bitar i träningen så kommer det att visa sig när man kommer till tävling: man kanske har fart men saknar genomarbetade svängar, man kanske har bra slalom men inga självständiga ingångar, kontaktfälten kanske går bra långsamt men när man lägger på stressen som kommer på tävling så fungerar det inte.

 

Ja det är många bitar som det kan vara brister i och det är viktigt att vara realist och se vad som saknas och våga erkänna det och ha en plan för hur man skall åtgärda det. För varje ekipage har sina styrkor och svagheter, det är jätteviktigt att man vet styrkorna och bibehåller dem men ännu viktigare är att arbeta med sina brister.

 

Men alla är inte så bra på att självkritiskt se vad man är bra på och vad man behöver förbättra. Då är det jätteviktigt att man har träningskamrater eller tränare som kan berätta just detta. Men det är inte alltid att omgivningen kan eller vill, och då kan det vara så att en kurs behövs. Men hur väljer man då den som man skall gå kurs för? Ja det beror ju på vad man vill uppnå med kursen och hur långt man har kommit. Vissa instruktörer vill göra om dig till en kopia av sig själv, det är inte alltid som de är medvetna om det men så blir det så i alla fall. Men så kan man då använda det man får från de instruktörerna och komplettera sin träning med det som passar. Men det gäller då att veta vad som passar sig själv och vara så stark att inse att alla saker inte passar en själv och sin hund. Så finns det de instruktörer som använder sin kunskap för att vara som en coach för att visa på vad du är bra på och vad du behöver förbättra. Ja man väljer själv vad man vill utsätta sig för men jag vet ju vad jag föredrar.

 

Lycka till med träningen och träna långsiktigt för att komma fram snabbare.

Presentation

Omröstning

Vilken typ av reklam faller du för?
 Reklamfilm
 Erbjudande som 2 för 1
 Reklamblad
 Rekomendationer från en vän

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Hälsningar


Ovido - Quiz & Flashcards