Alla inlägg den 1 januari 2008

Av Paula - 1 januari 2008 20:20


Imorgon skall vi träna på dessa banorna, innomhus på matta. Vi tänkte finslipa lite inför My-Dog.


Av Paula - 1 januari 2008 19:48


Idag har vi träffat Camilla för att se på "hennes" Jurassic Park. Vi gick en lång promenad med glada hundar och kom fram till ett högt staket. Vi gick in trotts att Camilla sa att de sett konstiga djur där igår. Väl inne såg vi inga djur men väl ett torp, vi funderade då på om detta område inte kunde passa till att förvara sinnesslöa som de gjorde på Västra Mark. Här kunde de råda sig själva och fortplanta sig - men NEJ det var ju inte tanken på Västra Mark där steriliserades de ju.


1934 antar Sverige en lag där tvångssterilisering kunde göras utan samtycke. 1941 skärptes lagen och fler föll inom ramen för de som kunde tvångssteriliseras. Tyskland hade stort inflytande vilket gjorde att de kvinnor som kunde hamna i en bidragssituation kunde bli steriliserade. Det kallas rashygieniska argumet!!! Det är först 1975 som lagen avskaffas, då har ungefär 63 000 människor steriliseras av dessa är 20-30 000 st tvångssterilisteringar. Det var inte bara kvinnor som steriliserades men av de 63 000 var ungefär 90% kvinnor, och det berodde bland annat på att män inte syntes på samma sätt för de födde inte oönskade barn. Men det var även så att om det i ett äktenskap inte skulle komma fler barn så steriliserades oftast kvinnan, även om det var enklare och mindre riskfyllt att göra det på mannen. En annan orsak till att det var flest kvinnor som steriliserades var att abort var endast tillåtet i samband med sterilisering, preventivmedlen som fanns var inte speciellt pålitliga.


Det är omkring 1 200 st som har fått ersättning från staten, men ersättningsbeslutet kom inte förrän 1999 så det är många som blev tvingade eller övertalade som inte kunde få någon ersättning. Ersättningen blev 175 000 kr, vilket verkar mycket lite i mina öron för att bli av med möjligheten att skaffa barn.


En annan sak som användes ofta på 1900-talets första hälft är lobotomi, metoden användes ofta på 30-40-talet. Det var först på 1970-talet som man slutade med denna metoden och mer och mer gick över till psykofarmaka, men då hade över 9 000 personer lobotomerats. Lobotomi utfördes som behandlingsmetod på mentalt sjuka personer, den ansågs mycket framgångsrik eftersom patienterna blev lätthanterliga och apatiska. De patienterna hade tidigare främst legat fastspända i sina sängar. Efter lobotomeringen (om  de överlevde) så tvångssteriliserades de, för de kunde ju inte släppas ut i samhället och producera fler!


Det var en läkare (Egas Moniz) från Portugal som uppfann metoden och han fick även nobelpriset 1949. Senare så utvecklades andra metoder, en metod var att använda en ishacka och banka in den i övre delen av ögat, men den resulterade ofta i att patienten fick massiva hjärnskador och avled.


Det finns en organisation som kallar sig Maskrosbarn där får de osynliga och glömda barnen stöd. De glömda barnen kallas de som har föräldrar som är missbrukare och de osynliga barnen kallas de som har föräldrar som är psykiskt sjuka. Jag tycker det är skönt att det finns organisationer som stöder dessa barn, de har det inte lätt men många av dem är just maskrosbarn. De som klarar sig i alla fall, trotts många motgångar så tar de sig fram i världen och skapar sig en tillvaro som är bra eller till och med mycket bra.


Maskrosor de är vackra, starka och älskas av för få personer.

Av Paula - 1 januari 2008 11:19


Det är en stor majoritet som vill att jag skall ha mer banor och handling - så här kommer lite mer av den varan.


Handling för mig är inte att det skall vara snyggt utan effektivt, jag vill hitta bästa sättet för mig att snabbast möjligt få Sussie runt banan. De medel jag har då är att hon skall ta varje enskilt hinder så snabbt som möjligt och jag vill också att det skall vara självständigt. Ett snabbt slalom där jag kan springa förbi och placera mig är guld värt, detsamma med balansen men där har jag lyckats få den så snabb att jag inte har en chans att springa ikapp. Sedan tränar jag in saker nära och även längre ifrån, ett exempel på det är slalomingångar och svängar. Snäva svängar har varit jättesvårt att träna in med Sussie för hon ville inte svänga, hon ville springa rakt fram. Men med boll i handen så svängde hon runt hinderfångaren, så jag byggde vidare på det: Stegvis släppa bollen så att hon svängde på ett bra sätt. Det blev ett mycket positivt sätt att träna. Jag har tränat just så, positivt med stark förstärkning och det gör att hon älskar att träna och springer mellan hindren. För det tråkigaste att se är hundar som lunkar mellan hindren, när man vet att de kan springa - motivation! Det finns många sätt att träna motivation - kommer till det i ett annat blogginlägg.


Här kommer årets första hoppbana. Det är mycket viktigt hur man placerar sig och i vissa fall är det bra om hunden får en lite "sämre" sväng för att få en bra ingång till nästa hinder.


Kommer ni på var det är viktigt att placera sig rätt och var det kan vara bra med en lite sämre sväng?

Presentation

Omröstning

Vilken typ av reklam faller du för?
 Reklamfilm
 Erbjudande som 2 för 1
 Reklamblad
 Rekomendationer från en vän

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Hälsningar


Ovido - Quiz & Flashcards