Alla inlägg under februari 2008

Av Paula - 27 februari 2008 23:40



Måste berätta om några av mina favoriträtter just nu:


Rökt lax på grönsaksbädd


En bit rökt lax (fryst eller färsk)

Valfria grönsaker. Jag brukar ta tex morötter, brockoli, paprika och lök


Lägger i laxen i en ugnsfast form

Berer ut grönsakerna runt om laxen och saltar och kryddar dem lätt.

Sätter in i ugnen på 200 grader


Håller lite koll så att laxen blir genomvarm och grönsakerna stekta.



Stekta grönsaker


Rödbetor

En underskattad rotfrukt är rödbetor.

Ta rödbetor (skala dem) och skiva dem tunnt.

Stek rödbetorna i smör. Krydda med salt, peppar och Vitlök.

Här är det viktigt att de får steka ganska länge annars blir de beska.

Går även bra att steka i ugn - men rör om ibland.


Morötter

Hur gott är det inte med smörstekta morötter - de är ganska söta.

Tvätta morötterna och skär dem på längden.

Lägg dem i en ungnsfast form - lägg i lite smör, krydda med salt och lite peppar. Ät dem när de är mjuka.

Underbart!


Jordärtskocka

Jordärtskocka åts mycket innan vi fick in potatis i landet. Det som är lite speciellt är att de skördas på hösten/vintern - så nu är det dax!


Kokta jordärtskockor är underbara med salt och smör. Man kan också steka dem tillsamans med morötter och ha istället för potatis.


Rårivna rotfrukter

En rätt som jag ofta kommer tillbaka till är stekta rivna rotfrukter.

Man tar och skalar de rotfrukter som ser bra ut i affären tex morötter, rödbetor, palsternacka och rova.

Ta inte för stora eller för många för det blir ganska mycket mat nar man tar lite av varje.

Riv rotfrukterna i en matberedare eller på rivjärn.

Blanda dem och salta och krydda.

Stek i stekpanna eller ugn tills de får en fin färg.

Ät och njut.

Passar bra om man vill byta ut potatis och passar jättebra till tex stekta kyckligfiléer eller till fläskfilé. Det blir en mycket vacker färg, och smakar så bra!







mat
Av Paula - 24 februari 2008 23:07


Jag har funderat lite på vad som gör en kurs bra.

Det första man tänker är nog att instruktören skall vara bra, och ja det är viktigt.

Men stämningen då? Utan bra stämning där de som går kursen endagerar sig i varnadra så är det inte lika roligt att gå kurs.

Nog är det så att instruktören bidrar till stämningen - en engagerad instruktör som bjuder in de andra till att heja på ekipagen tex. Men det är inte bara det. De som går kursen måste bjuda till också.

Sedan är det viktigt att saker runt omkring fungerar - tex att deltagarna kan äta tillsammans om det är heldagskurs. Men även att det går att rasta hundarna på ett förnuftigt sätt, att det finns vatten och plats för hundarna mm.


Sedan hörde jag en intressant sak - vi fick beröm för att vi behandlar alla lika - dvs att alla var lika värda. Jag började genast fundera på hur man gör om man som instruktör inte gör det. Jag vet inte, men tydligen måste det finnas instruktörer där ute som favoriserar - och jag förstår inte hur man gör då. Men kanske så här:

Ger mer tid till klass 3 ekipage. Är oengagerad när det är ekipage som inte "kommer komma någon vart". Tränar bestämda kombinationer oavsett om det passar hela gruppen eller inte. Tränar mycket handling för det passar de som kommit längst och bryr sig inte om att träna motivation för de som behöver. Är jag på rätt väg?

Jag förstår inte det riktigt - "att komma någonstans" är så individuellt. För vad säger att man inte kommer någonstans även om man inte tävlar högre än i klass 1?


Ja vad gör då en dålig kurs?

Kan inte ni berätta om era upplevelser? Jag berättar om en dålig kurs som jag gått på men det hade också varit kul att höra om era erfarenheter - inga namn men vad som hände.


Min värsta kurs var en lydnadskurs. Instruktören en erfaren lydnadsguru (om han fått säga det själv) satt på en stol och hittade på övningar som vi skulle göra. Han rökte och drack kaffe och svarade i mobilen när han kände för det. Han engagerade sig i en enda person en söt blond tjej som hade en snabb hund som var mycket duktig. Han kom med sexistiska uttalanden om tjejer hela tiden - tjejer kunde inte kasta boill, de kunde inte gå rakt fram, de var levande dubbelkommandom osv...


Jag kan säga att jag lärde mig inte mycket av den kursen för han gjorde att man inte lyssnade. Sedan kan man ju fråga sig varför jag inte bara gick därifrån - men har man betalat för något så vill man ju i alla fall se om man kan få ut något. För jag har inte hört att man kan få returnera en kurs för att instruktören saknar pedagogisk förmåga. För det var uppenbart att det var inte kunskapen som tröt - för han är dokumenterat duktig med egna hundar - men att lära ut det man kan är en helt annan sak.

Av Paula - 21 februari 2008 20:06


Här nedan kommer att antal banor som tränar mycket handling.

Men är det alltid det man skall träna?

Nej - har du en hund som springer vid sidan av dig hela tiden hade jag tränat släpp, hindersug och fart. Det mycket: så mycket att det det gav en vesentlig ökning av fart och hindersug.


Men vad är svårast - en långsam hund som tuffar fram eller en som har bra fart och som suger fram på hinder. Jag anser att det är svårare att träna en hund som inte suger på hinder och som frågar föraren hela tiden, då får man ofta problem med osäkerhet vid tunnelingångar och om man inte är tydlig och går hela vägen "väljer" ofta en sådan hund att inte ta ett hinder. Man måste hela tiden vara övertydlig.


Men med en hund som är snabb och suger på hinder har du istället andra svårigheter - du har kortare tid på dig att visa rätt och de kan "låsa sig" på hinder och ta dem först och fråga sedan. Men jag anser att det är roliga problem som gör att man har kul när man jobbar vidare.


Samtidigt som jag kan förstå att en nybörjare med första hunden kan ge upp om man har en hund som är mer extrem och springer fort. Men där är det ju också så att vi som är instruktörer har ett jobb att göra - vi måte hjälpa till att ge de medel som krävs för att de skall fortsätta och tycka det är lika kul som vi. Jag hoppas att de som känner så söker hjälp innan man ger upp - likaså de som vet med sig att de behöver ha mer fart på hunden - så att idealtiderna i klass 1 kan klaras innan man går ut och tävlar.


Men detta med att klara idealtiderna kräver att man tränar fart även mellan kurstillfällena - och jag anser att hunden skall kunna alla hinder innan start (även slalom). För om de inte kan det så kan man faktiskt befästa ett felaktigt beteende.


Jag har inte hört ett ljud från the Lilac Goddess  - är det någon av er som har träffat henne? Vad gör hon, hur mår hon och har hon lurat några fler???


Partyprinsessan har partat i Sälen vilket gjorde hene jättesjuk - ja om hon sprungit näck vet jag inte. Men jag frågade om hon sprungit omkring med rumpan bar och hon skrattade bara - så vem vet?


Johanna har varit lugn det senaste - hon har en ny älskling. Jag är faktiskt lite avundsjuk. Hon är så inne i denna välsvaravade skapelse. Ja vad skall man säga - lycka till men ta det lungt!

Av Paula - 20 februari 2008 23:50


Ja att det var svårt tror jag.

Något som var ganska tydligt för mig var också att Petter, Mia och Magnes banor blandas ihop. Det kan ju vara så att de faktiskt har lite samma "stuk" på banorna.

Men den som säger att detta är en typisk bana för den och den domaren - ja så lätt är det nog inte.


Här kommer i alla fall svaret:


Bana 1 - Camilla Brundin


Bana 2 - Petter Nordlien


Bana 3 - Tommy Hagström


Bana 4 - Anders Bergqvist


Bana 5 - Magne Alden



Mia - ja hon har faktiskt en egen sida - där ni kan titta på hennes banor, men hon fick inte vara med - bara ett villospår från min sida.


  • Åsa - bra 3 rätt
  • Eva - med ditt kanske Magne - 1 rätt
  • Anna - tja plugga in lite mer banor - men Mia på Petters bana och Petter på Magnes förstår jag. - Jag ser också likher hos de tre domarna. (menar inte fysiskt)

Sedan att Anders och Camilla har lite likheter - ja kanske det.


Men som sagt så svårt var det.


Men nu har ni lite mer banor att träna på - men vilken klass är det på banorna jag lagt upp från domarna?


Av Paula - 15 februari 2008 18:58


Här kommer då utmaingen, här nedan kommer jag lägga upp banor från 5 olika domare, ni har följande domare att välja på:

Magne Alden

Camilla Brundin

Petter Nordlien

Tommy Hagström

Mia Laamanen

Anders Bergqvist


Men vem har gjort vilken av banorna?


Bana 1

Bana2

bana3

Bana4

bana5


Av Paula - 15 februari 2008 18:36


Här kommer en onsdagsbana - fast det är fredag.


Håll till godo.

Av Paula - 9 februari 2008 18:38


Hej idag skall ni få svaret - hoppas att ni längtat.


De två banorna: Den översta är en klass II som användes 2006, och den nedersta är en klass I som jag sprang och ritade av 2004.

Det var några som hade rätt på klasserna men detta med årtal är nog ganska svårt.


Jag har nu fått in banor från 2 domare - och kommer att lägga ut det när jag får in ett par till.


Detta med utveklingen i klasserna är mycket intressant - jag såg en bana från 1998 för ett tag sedan. Det var mycket varierande avstånd och en viss lydnadsvarning fanns det. Det syntes på banan att man mest sprang med hunden vid sidan.


Intrressant för vi jobbar helt annorlunda idag även om man kan se att vissa ekipage har samma tendenser.


Jag kommer då ihåg när jag började med agility och det var 1995 eller 96 - vad åren går fort. Då gick jag lydnad med min (läs Magnes) KorthårsCollie och han tyckte det var tråkigt men vad mer kan man begära när man gick på led och blev kommenderad som i militären... hahaha ja vilka minnen - men då kom jag på att ja men varför inte prova agility istället - och han älskade det. Hur många KorthårsCollie har ni sett på banorna - inte många. Jag funderar dock på att man skulle ha en till - han var snabb, hade en otrolig balans och var en sådan personlighet. Snygga barn som kan jobba fick han också.


Jag har nu gått på diet i en vecka och 1 dag - så idag skall jag unna mig lite vin och chips till melodifestivalen. Ummm - och imorgon fortsätter jag som förut.

Jag har lekt med den nya mixern Magne köpt - att mixa en banan, en kiwi och en apelsin blir Såååå gott!!!

Av Paula - 6 februari 2008 12:55


Här kommer jag lägga upp tre banor och de är från lite olika år.


Jag har en plan om att se om jag kan få in lite banor från andra domare och se om jag kan få jämföra dem. För banor är mcket individuella, det är många som anser att de kan se vem det är som gjort en bana bara genom att titta på den. Men jag är inte så säker på att det är så lätt.


Bana från 2005

2005


Bana från 2006

2006


Bana från 2007

2007


När jag tittar på banor före 2000 är det ganska mycket M-banor, dvs banans linjer går som ett M. Det kan se ut så här:


Jag tycker att det är bra att blir mer handling i klass 1, men att det inte skall vara rena hinderfällor.


Sedan tycker jag att det är lika viktigt att klass III ekipage som klass II och klass I tränar på denna typen av banor. Dessutom tycker jag att även de som är i klass I, skall träna svårare men då i kombinationer. I kombinationer kommer man åt att träna svårigheter nära så att man kan belöna hunden i rätt tid.

Presentation

Omröstning

Vilken typ av reklam faller du för?
 Reklamfilm
 Erbjudande som 2 för 1
 Reklamblad
 Rekomendationer från en vän

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Hälsningar


Ovido - Quiz & Flashcards