Alla inlägg den 1 september 2008

Av Paula - 1 september 2008 19:42


Jag har en liten fundering - storlekarna på hundarna, kontra raser och förmågan att hoppa med flyt över hindren kontra de storlekslasser vi har.


Ja, jag funderar inte för egen del, mina hundar klarar höjderna på grund av sin fysik. Men Lotis som är 48 cm hög hoppar nästan alltid på 65 cm hinder. Det gör att hon hoppar på hinder som är 35 % över hennes egen höjd. Rättvist eller ej? Tja hon är i samma klass som stora BC, tervar och liknande hundar. Men hon hade ju inga problem så varför tar jag upp det? Hon hoppar ju lätt över vårt staket som ligger på 1 m, och tar sig en promenad. Det har hon gjort 2 ggr. Så det kanske är dax att komma till saken och inte bara skapa utfyllnadstext? Men se det kanske finns en liten poäng även här och då återkommer jag med det.


Jo det finns andra hundar som inte har lika lätt att hoppa hinderhöjden 65, det fins de som ligger på gränsen de är runt 43 cm, men det finns också de som ligger närmare 50 som har klara svårigheter med hinderhöjden. Vi märker det på vissa raser speciellt, de är korta i ryggen så de får inget flyt över hindren. De taxerar, tar småhopp framför hindren innan de tar sats för att nästan göra ett fyrfora hopp över hindret. Denna olämpliga hinderteknik, gör att de inte tycker att det går lätt som en plätt och inte går det fort heller. På träning brukar vi då sänka hindren för att hunden skall få känna glädje och springa av sig. Oj vad en del tycker att det är olämpligt, för då lär de sig inte att hoppa rätt höjd. Men vår idé är att hunden först tycker att det är kul och börja få fart, så får man träna fysik vid sidan om och sedan när det går avsevärt fortare så börjar man ta något enstaka högt hinder. Men att man för dessa hundar alltid ser till att de mycket ofta får rusa av sig på låg höjd. och känna att det är lätt och går snabbt.


Men hur var det nu med Lotis 48 cm kontra 65 cm hopphöjd? Ja det som ofta händer för henne är att hon river med svansen i svängar. Tja ofta är väl att ta i men så pass mycket att det är irriterande. Är det så att man använder 55 eller 60 cm så river hon inte alls lika mycket vilket gör att vi konstaterar att det endå är en ansrängning att hela tiden hoppa högt för vår lilla princessa. Men är det då så att de som är högre än Lotis har en fördel, ja helt klart. Men det är också så att om det är väldigt lågt så går det fortare och då river hunden lättare.


Jag tycker att domarna borde få mandat att inte bara titta på hundens höjd utan även på deras hoppförmåga. För det är många ´raser som passat mycket bättre i medium, för att de då mår bättre av att hoppa lägre så att de slipper använda en så ansträngande hoppteknik. Tja visst till viss del går det att träna bort dålig hoppteknik, men de hundar som är för fyrkantiga har svårare att få flyt över huindren. Jag kan ta ett exempel: Softcoated Weaten Terrier. Hur många av den rasen har ni sett som inte taxerar framför varje hinder? Hade de fått gå i medium (de som idag är Large) så hade vi nog sett en hel del snabbare och gladere hundar av den rasen. Men det finns naturligtvis fler raser som inte mår bra av att hamna i Large.


Finns det då några som skulle vilja vara i Large om man fått välja? Ja det tror jag, de som inte har en nackdel av att vara där. De som endå går tillräckligt fort för att ta placeringar tex.


Jag hoppas i alla fall att domarna får göra lite andra bedömningar i framtiden så att det gäller att vara human och sätta hunden i rätt storlek beroende på dess förmåga.

Presentation

Omröstning

Vilken typ av reklam faller du för?
 Reklamfilm
 Erbjudande som 2 för 1
 Reklamblad
 Rekomendationer från en vän

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5 6
7
8 9 10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27 28
29
30
<<< September 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Hälsningar


Ovido - Quiz & Flashcards